Μνημεία & Έργα Τέχνης

Μνημεία & Έργα Τέχνης

Η κατασκευή μνημείων & έργων τέχνης από την MG Constructor

Η φιλοσοφία της εταιρείας μας στην κατασκευή μνημείων είναι ο σεβασμός στην παράδοση και στην ιστορία του μνημείου που κατασκευάζουμε.
Οι κατασκευές αυτές  ΔΕΝ είναι απλά οικιστικά ή επαγγελματικά κτήρια! Είναι κτήρια τα οποία αντανακλούν μνήμες και τρόπο ζωής από τους προγόνους μας και αυτό από μόνο του μας κατευθύνει και μας εμπνέει στην εξέλιξη του τρόπου δόμησης αλλά και στον σεβασμό στην παράδοση της δόμησης άλλων εποχών, πάντα βέβαια με τις προδιαγραφές ασφάλειας της σημερινής εποχής!

ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ.

Πολλά μνημεία και έργα τέχνης παραμένουν αναλλοίωτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά όχι για πάντα!

Σε πολλές κοινωνίες, τα μνημεία τους και τα έργα τέχνης τους συνδέονται με ιστορικά δυναμικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές ενέργειες και διαδικασίες που υπέστησαν αυτές οι κοινωνίες αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις οργανώθηκαν απ’ αυτές τις ίδιες.

Λόγω της συχνά μεγάλης επιρροής των ανθρώπινων και άλλων πόρων που εμπλέκονται στην κατασκευή, συντήρησή και τη διατήρηση τους, τέτοιες κατασκευές (μνημεία – έργα τέχνης) αποτελούν από τις κοινωνίες τους πολιτισμική κληρονομιά, φάρους μνήμης καθώς και ιστορικής αναδρομής αλλά και ενημέρωσης των νεώτερων γενιών σχετικά με γεγονότα και πράξεις του παρελθόντος.

Εμείς στην MG CONSTRUCTOR διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για την αναστήλωση και συντήρηση των μνημείων αυτών, χωρίς να τροποποιούμε τον χαρακτήρα τους και την αρχιτεκτονική τους.

ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ :

  • Την ιστορική περίοδο του μνημείου, όπως είναι η αρχαιολογική – βυζαντινή – μεταβυζαντινή –  νεοκλασική – αναγεννησιακή κλπ
  • Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τον τόπο προέλευσης τους όπως πέτρα, μάρμαρα, ξύλα, σίδηρος, τούβλα κλπ
  • Τις μεθόδους σύνδεσης των υλικών κλπ
  • Την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική νοοτροπία της περιόδου κλπ

H MG Constructor λαμβάνει υπόψη τους παρακάτω παράγοντες στην δημιουργία μνημείων & έργων τέχνης :

  • Την εικαστική του παραδοσιακή εμφάνιση
  • Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του
  • Τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης
  • Την λειτουργικότητα και το μέγεθος του
  • Την χρήση του και την χρηστικότητα του
  • Την εξέλιξη της τεχνολογίας
  • Την εφαρμογή της τεχνολογίας στην πράξη
  • Το  σεβασμό  στο περιβάλλον

ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ :

  • Την ιστορική περίοδο του μνημείου, όπως είναι η αρχαιολογική – βυζαντινή – μεταβυζαντινή –  νεοκλασική – αναγεννησιακή κλπ
  • Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τον τόπο προέλευσης τους όπως πέτρα, μάρμαρα, ξύλα, σίδηρος, τούβλα κλπ
  • Τις μεθόδους σύνδεσης των υλικών κλπ
  • Την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική νοοτροπία της περιόδου κλπ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ!

Η συντήρηση, αναστήλωση ή/και αναπαλαίωση τμήματος ή ενός ολόκληρου μνημείου προϋποθέτει την πλήρη εναρμόνιση των ενεργειών που θα εφαρμοστούν με την αρχική-παραδοσιακή του εμφάνιση και λειτουργία.

Στα μνημεία και τα έργα τέχνης δεν μπορείς να πάρεις το μυστρί και να πετάς σοβάδες, τσιμέντα και υλικά οπουδήποτε, γιατί απλά θα καταστρέψεις το μνημείο και πιθανότατα αυτές οι ενέργειες θα είναι μη αναστρέψιμες!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ.

Τα μνημεία δεν είναι κατασκευές στις οποίες μπορεί ο οποιοσδήποτε να επέμβει και να πραγματοποιήσει μετατροπές ή κατασκευαστικές επεμβάσεις, όπως σε ένα απλό κτήριο.
Το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα και πολύ αναγκαίο, στην διαδικασία επιλογής των κατάλληλων μεθόδων αλλά και της έκτασης αυτών των επεμβάσεων, είναι να γνωρίζουμε σε ποιά κατάσταση βρίσκεται το κτήριο. Δηλαδή πρέπει να αποτιμήσουμε την φέρουσα ικανότητα του κτηρίου όπως είναι σήμερα και βέβαια μετά από τις αλλοιώσεις που έχει υποστεί από καιρικά φαινόμενα, σεισμούς, βανδαλισμούς κλπ.
Εμείς στην MG Constructor πριν από κάθε επεμβατική ενέργεια σε ένα μνημείο μελετάμε με προσοχή και μεγάλη επιμέλεια την κατάσταση του μνημείου και σχεδιάζουμε με λεπτομερή τρόπο τις επεμβάσεις μας, έχοντας πάντα ένα plan B για κάποια απρόβλεπτη περίπτωση.
Τα στάδια που ακολουθούμε είναι τα παρακάτω:

1.ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ – ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

Ελέγχουμε για κατεδαφισμένα ή καταστρεμένα τμήματα (εξωτερικά & εσωτερικά).
Ελέγχουμε για απώλειες τμημάτων του μνημείου.
Ελέγχουμε για κατασκευαστικές ατέλειες ή ελλείψεις.
Ελέγχουμε για μεταγενέστερες μετατροπές ή προσθήκες στο αρχικό μνημείο.
Ελέγχουμε για βανδαλισμούς από απρόσκλητους επισκέπτες ή ακόμη και από graffiti.
Ελέγχουμε για καταστρεμένους συνδέσμους δομικών αλλά και λειτουργικών στοιχείων.
Αναζητούμε παλιές φωτογραφίες., αρχικά σχέδια και γενικά πρωτογενές υλικό που θα μας προσφέρει μία ολοκληρωμένη απεικόνιση της αρχικής μορφής του μνημείου.
Ελέγχουμε επιμελώς μέρη όπου θα μπορούσε να διεισδύσει νερό: Στέγες, υδρορροές, υπόγεια συστήματα αποχέτευσης, υδραυλικά συστήματα κλπ.
Αν το μνημείο είχε ή έχει συστήματα θέρμανσης και ψύξης διαθέτουμε ειδικό μηχανικό συντήρησης παρόμοιων συστημάτων ώστε να τα ελέγξει, υπεύθυνα.
Ελέγχουμε λειτουργικά δομικά στοιχεία: Πόρτες, παράθυρα, τζάκια, καμινάδες φούρνων κλπ.
Ελέγχουμε εξωτερικά υλικά: Σκυρόδεμα, τούβλα, πέτρες, κονιάματα, επενδύσεις από ξύλο, εξωτερική βαφή και άλλα υλικά.
Ελέγχουμε υλικά εσωτερικού χώρου: Σκελετός από σκυρόδεμα, ξύλινος σκελετός, δάπεδα, ξύλινη επένδυση, γύψινα κλπ
Ζημιές από το νερό ή υγρασία: Λεκέδες από μούχλα ή υγρασία, μαλακό ξύλο (σάπιο), αλλοίωση και αποκόλληση της βαφής, κρύσταλλα & τζάμια που χρειάζονται αφαλάτωση.
Σημάδια εισβολής ζώων ή εντόμων ή ερπετών : Περιττώματα, νεκρά έντομα & τρωκτικά, τρύπες στο ξύλο κλπ
Οτιδήποτε ασυνήθιστο ή διαφορετικό από την σωστή, φυσιολογική μορφή του.

2.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ή ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ

Αιτούμαστε να μας παρέχουν το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο καθώς και αν υπάρχει σχέδιο μηχανικού.
Αν δεν αποκτήσουμε κάτι από τα παραπάνω δημιουργούμε εμείς ένα κατά προσέγγιση αρχιτεκτονικό σχέδιο του φέροντα οργανισμού του (δοκοί – πλάκες – κολόνες ), των θεμελίων του (αν υπάρχουν, τα στοιχεία θεμελίωσης του κτιρίου είναι τα πέδιλα, οι συνδετήριες δοκοί και οι περιοδικοί) καθώς και της τοιχοποιίας αλλά και των κουφωμάτων (πόρτες – παράθυρα – φεγγίτες κλπ) .
Συχνά προσλαμβάνουμε έναν ειδικό επιθεωρητή μνημείων και έργων τέχνης και διαμορφώνουμε μία ομάδα διαχείρισης του έργου που αποτελείται ειδικούς αποκατάστασης μνημείων αλλά και πολιτικούς μηχανικούς και εμπειρογνώμονες.
Η ομάδα διαχείρισης εκπονεί και το σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων με εστίαση στο κάθε συγκεκριμένο μνημείο ή έργο τέχνης.
Δημιουργούμε ένα σχέδιο αποκατάστασης του μνημείου το οποίο περιλαμβάνει περιγραφές κατασκευαστικών παρεμβάσεων και ενεργειών στο φέροντα οργανισμό και τα θεμέλια του,
περιγραφές των απαραίτητων και καταλληλότερων υλικών δόμησης τα οποία δεν θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα, την μορφή (εσωτερική & εξωτερική εμφάνιση) καθώς και χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης ενεργειών
και προϋπολογισμό συνολικού κόστους.
Στις ενέργειες αποκατάστασης, αναστήλωσης και συντήρησης ενός μνημείου λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την γνώση που κατέχει η σύγχρονη επιστήμη για την αντοχή των κτηρίων στους σεισμούς και τα υλικά που είναι
ανθεκτικά στους σεισμούς αλλά μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα μνημειακό κτήριο!

    3. Η ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ.

Σε αρκετές περιπτώσεις η αρχιτεκτονική και κατασκευαστική τεχνοτροπία αντανακλά τις αντίστοιχες οικοδομικές γνώσεις αλλά και τα διαθέσιμα υλικά της εποχής εκείνης.
Μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους ξεκινάμε τις εργασίες αναστήλωσης ενός μνημείου ή τμημάτων του με παραδοσιακές μεθόδους.
Εμείς στην MG CONSTRUCTOR είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τις τεχνοτροπίες αυτές και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια για να διατηρήσουμε την μοναδικότητα του και το στιλ του.
Σε περιπτώσεις όπου τα υλικά δεν είναι πλέον διαθέσιμα ή εφαρμόσιμα αλλά και η κατασκευαστική μέθοδος είτε δεν προσφέρει κάτι είτε θέτει σε κίνδυνο το μνημείο τότε εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και
προσεγγίσεις και στα θεμέλια (αν είναι επισκέψιμα) και στον σκελετό του κτηρίου (φέροντα οργανισμό) και στην τοιχοποιία και στα λειτουργικά στοιχεία του.
Όπου υπάρχει ανάγκη αναστήλωσης ή ανακατασκευής προχωράμε σε μελέτη του υπεδάφους, του εδάφους αλλά και των δομικών στοιχείων του αλλά και των κατάλληλων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψη μας
την αρχαιολογική και ιστορική του αλλά και αρχιτεκτονική του αξία.
Κάθε τμήμα που αναστηλώνουμε ή κατασκευάζουμε από την αρχή γίνεται μετά από πολύ μελέτη, σχεδιασμό και προγραμματισμό.

ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Ή ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ MG CONSTRUCTOR

[mc4wp_form]